...

Orthomoleculair Therapeut

Voedingsadviseur, Gezondheid & Werk, Chakra onderzoek


Lactose-intolerantie

 

Lactose-intolerantie komt veel voor onder de wereldbevolking, gemiddeld 70% van de totale wereldbevolking is lactose intolerant. Onder Noord-Europeanen zou het gemiddelde aantal mensen wat lactose-intolerantie heeft lager zijn, namelijk tussen de 2 en 15%, omdat dat hun lichaam gedurende een langere periode het enzym lactase aanmaakt. En lactase is nodig om lactose in melk te verteren. Waarom bij Noord-Europeanen lactase langer wordt aangemaakt, is nog altijd onduidelijk. 


Lactose-intolerantie bij een groot deel, van de wereldbevolking 

Hoe werkt het enzym lactase

 • Zodra een baby geen moedermelk meer krijgt en overgaat op vast voedsel, dan neemt de aanmaak van lactase in een rap tempo af;
 • Wanneer iemand lactose intolerant is, wordt te weinig van het enzym lactase aangemaakt in de dunne darm, wat dus mede veroorzaakt kan worden door koemelk producten.  Het bestanddeel in zuivel dat schade kan veroorzaken is de proteïne caseïne.


Wat is caseïne

 • Koemelk wordt in principe gemaakt voor een kalf. Caseïne is een eiwitproduct, wordt speciaal voor het kalf  "gemaakt". En is daarom ook alleen geschikt voor een vier magen stelsel. De mens heeft maar één maag, geen wonder dat dit eiwitproduct problemen kan geven. Het kan namelijk een kleverige massa vormen, die aan de darmwand kleeft. Hierdoor is opname van mineralen, vitaminen e.a. voedingsstoffen (van de darm naar bloed) nauwelijks mogelijk. Van caseïne wordt zelfs lijm gemaakt, lees het volgende artikel: caseïne & lijm.
 • Het calciumcarbonaat, waar melk door de meeste mensen voor gedronken wordt, zit in het caseïne. Voor de mens is deze stof heel moeilijk te verteren, het kost dan ook erg veel energie om caseïne af te breken, wat ik eerder vertelde, vreemde stof in het lichaam, alarm voor de bijnieren en die gaan alle organen bijsturen om de vijand te lijf te gaan, met als gevolg uitputting, wat hetzelfde werkt als te lang sportten achter elkaar, lees meer over bijnieruitputting op mijn website: Bijnieruitputting  & het uiteindelijke ontstaan van, lees mijn volgende artikel:  lekkende darm / maag slijmvliezen
 • Wanneer een product met lactose gegeten of gedronken wordt (bijvoorbeeld een glas melk), dan wordt de lactose normaal gesproken in de dunne darm afgebroken door het enzym lactase. Als er te weinig van het enzym lactase aanwezig is in de dunne darm, kan niet alle lactose worden afgebroken. De niet afgebroken lactose wordt hierdoor verder getransporteerd naar de dikke darm. Hier trekt de lactose extra vocht aan en wordt de lactose gefermenteerd door de darmbacteriën, waarbij gassen vrijkomen, hierbij ontstaat dan obstipatie, omdat de ontlasting hard wordt. Lees mijn artikel: dolichocolon obstipatie 

Lactose-intolerantie of melkallergie?
Lactose-intolerantie en melkallergie worden wel eens door elkaar gehaald. Het is belangrijk om dit verschil te weten. 


Omschrijving Koemelk allergie

 • Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby’s. Het aantal kinderen dat in het eerste levensjaar een koemelkallergie krijgt, wordt op 2 tot 3% geschat, soms groeit een kind na zijn eerste levensjaar eroverheen. Bij het vermoeden van een allergie voor koemelk is het belangrijk het consultatiebureau of huisarts te raadplegen. Vaak is dit erfelijk en hebben familieleden ook een koemelkallergie. Er zijn kinderen ouder dan 4 jaar en volwassenen met een koemelkallergie, maar dat komt heel erg weinig voor, als het voor komt is het vaak dat een kind over de lactose intolerantie heen is gegroeid en kan dit later in het leven terug komen. 
 • Het risico op het ontwikkelen van een voedselallergie is hoger wanneer andere voedingsmiddelen dan borst- of kunstvoeding (hypoallergene opvolgmelk) eerder dan de leeftijd van 4 maanden of later dan de leeftijd van 6 maanden wordt gegeven. 
 • Het is belangrijk om een kind langzaam vanaf 4 maanden te laten wennen aan andere voeding. Na 6 maanden verandert de behoefte aan voedingsstoffen en leert je kind kauwen. Ook vanwege het opdoen van verschillende smaken in voeding, die bepalend zijn of een kind iets lust of niet lust, het is goed om als ouders goed op de hoogte te zijn van wat voeding voor je lichaam doet, zodat er een gezond en evenwichtig eetpatroon ontwikkeld. 


Korte omschrijving lactose-intolerantie

Bij een lactose-intolerantie, wordt in de dunne darm te weinig van het enzym lactase aangemaakt, waardoor de lactose onverteerd in de dikke darm terecht komt. Hier speelt het afweersysteem geen rol, maar is er sprake van een verteringsprobleem.


Waar zit lactose in? 

Lactose komt van nature voor in melk en zuivelproducten. Lactose wordt daarnaast ook toegevoegd aan diverse levensmiddelen, medicijnen en voedingssupplementen. Lactose komt bijvoorbeeld voor in de volgende producten: melk, yoghurt, vla, kaas, koekjes, taart, ijs, snoep, chips, antibiotica en sommige vitaminepreparaten. 

In de volgende tabel staan een aantal voedingsmiddelen met de hoeveelheid lactose per 100 gram en per portie. 


Voedingsmiddel

Hoeveelheid lactose

per 100 gram

Portie grootte

Hoeveelheid lactose 

per portie

Roomboter

1 gram

1 gram

0,1 gram

Melk (koe)

4,5 - 5 gram

200 ml

9,1 gram

Karnemelk

3,6 - 4 gram

200 ml

7,2 - 8 gram

Geitenmelk

4,1 - 4,5 gram

200 ml

8,2 - 9 gram

Yoghurt

3,7 - 5 gram

150 ml

7,4 - 10 gram

Kwark

2,7 - 5 gram

100 ml

5,4 - 10 gram

Verse slagroom

3 gram

10 gram

0,3 gram

Cottage cheese

3 gram

20 gram

0,6 gram

Mozzarella

1,5 gram

20 gram

0,3 gram

Camembert

0 - 0,1 gram

10 gram

0 - 0,01 gram

Feta

0 - 0,7 gram

20 gram

0 - 0,14 gram

Goudse harde kazen

0 gram

20 gram

0 gram

Smeerkaas

1 - 6,5 gram

20 gram

0,15 -0,98 gram


Het gevolg kan zijn: een lactase-deficiëntie

Tekort aan of ontbreken van lactase in de darm, met als gevolg lactose-intolerantie (verteringsstoornis ten gevolge van het ontbreken van lactase in de darm)

 

Advies, begeleiding of onderzoek nodig, lees dan het volgende

 • Belangrijk is om te kijken, wat gebeurd er als je een volledig lactose vrije maaltijden zou nemen, verdwijnen dan de klachten?, verdwijnen de klachten niet, dan kan je als eerste een anamnese & een aantal indicatietesten in vullen om een basis informatie aan te leggen, om een beeld te krijgen van wat een arts als diagnose heeft gesteld, wat heb jij al ontdekt en wat zie ik aan de informatie, die jij mij opstuurde. Vooraf is er altijd een gratis kennismakingsgesprek, in de vorm van een consult, waar je de eerste tips al krijgt om te starten. Ook is het mogelijk om een product advies te krijgen, hierbij vul je geen anamnese in
 • Als Orthomoleculair Therapeut en Voedingsdeskundige, werk ik met natuurlijke voedingsstoffen in voeding of supplement vorm, lees meer...
 • Een consult betaal je pas, na het toesturen van de anamnese en de indicatie testen en wanneer jij een akkoord hebt gegeven betreffende de kosten die ik met je overleg en waar ik heel open en transparant over zal zijn, na betaling, kan de begeleiding starten. Open volgende link, om te kijken hoe de begeleiding zal verlopen.

  Word sponsor, om Albican te steunen

  Teksten schrijven kost tijd en geld en daarom bedacht ik sponsors in de vorm van een winkelgedeelte en bedrijf sponsoring, waardoor ik ruimte krijg voor onderzoek en mijn artikelen te schrijven, bezoek de winkel en Sponsors Albican

  E-mailen
  Bellen
  Map
  Info
  LinkedIn