...

Orthomoleculair Therapeut

Voedingsadviseur, Gezondheid & Werk, Chakra onderzoek


De maag geeft problemen en de alvleesklier krijgt de schuld


Aandoeningen van de maag worden vaak herkent als verteringsproblemen van de alvleesklier. De klacht is namelijk: het lijkt of het eten niet weg kan en blijft hangen. Als de maagwand niet genoeg maagsappen produceert, gaat het eten boven in de maag “rotten” en dit kan zuurbranden geven. Vroege herkenningspunten: Winderigheid, stinkende ontlasting, vaak een bolle opgezette buik en gewichtstoename. 


De zoektocht

Als je al problemen hebt met de maag, dan is het een zoektocht naar wat daar aan de hand kan zijn, heb je een te veel aan maagzuur, een te weinig en waar moet je op letten. Hoe kan er een disbalans ontstaan in de zuurgraad van je maag en hoe kan het dat je steeds honger hebt of juist niet. Of dat jij je moe voelt en naar het eten van iets zoets, dat het probleem ook zomaar weer verdwenen is. Hieronder vind je een aantal onderwerpen, die te maken hebben met maagproblemen. 

Voordat we problemen krijgen met de alvleesklier, is er vaak al heel veel vooraf gebeurd met de maag. De maag doet het eten voor verteren en haalt voedingstoffen als vitamine B12 uit ons voedsel en door een maagslijmvlies beschadiging, kan er een tekort aan meerdere voedingsstoffen ontstaan.


Langzame vertering en stress

Stress is waarschijnlijk één van de belangrijkste prikkels, die darm en hersenen met elkaar bespreken. Zodra onze hersenen een groot probleem, zoals tijdsdruk, irritatie of angst signaleren willen ze dit probleem oplossen en daar hebben ze energie voor nodig en deze energie lenen de hersenen van de darm. De darm krijgt via zogenoemde sympathische zenuwvezels door dat er sprake is van een noodtoestand en dat hij deze keer wel móét luisteren, met als gevolg dat hij tijdens de vertering, energie bespaart, minder slijmstoffen produceert en zijn eigen doorbloeding vermindert. Maar dit systeem is niet op langdurig gebruik berekend. Als de hersenen constant uitzonderingssituaties doorgeven, is de darm niet langer bereid mee te werken en stuurt hij onprettige signalen naar de hersenen. Dat moet natuurlijk ook, anders kwam er nooit een einde aan. Daarna kan iemand zich totaal geradbraakt voelen, geen trek meer hebben in eten, zich erg ziek voelen of diarree of obstipatie krijgen. Soms kunnen emoties je laten overgeven en op dezelfde manier kan in een opwindende situatie de darm ook voeding kwijtraken, die tijdelijk ingezet wordt om het energietekort met hersenen te compenseren. Een gevolg kan zijn: een verminderde doorbloeding en een dunnere slijmlaag zwakken darm, huid, mond en maag af. Uiteindelijk probeert het lichaam meer energie te besparen en zet heel de stofwisseling op slot, met ook verteringsproblemen tot gevolg. Een onbalans in het sympathisch zenuwstelsel kan een oorzaak zijn van welvaartsziekten als diabetes 2 en hart en vaatziekten. De vertering loopt via verschillende verteringskanalen
Voor de volledige afbraak van je voedsel heeft de spijsvertering het verteringsmechanisme nodig, het is een soort fabriek, zie het als dominostenen, de ene steen, zorgt ervoor dat de andere ook zijn werk kan doen en stel je eens voor, één steen stopt..... 


Speciale spijsverteringsklieren

Het gehele spijsverteringsstelsel is voorzien van speciale kliercellen die de benodigde spijsvertering sappen produceren. Sommige spijsverteringsklieren zoals de alvleesklier en de speekselklieren  "hangen" maar een beetje aan het spijsverteringsstelsel, terwijl vele andere spijsverteringsklieren, zoals maagsapklieren en darmsapklieren netjes verwerkt zijn in de wanden van het spijsverteringskanaal. De belangrijkste spijsverteringsklieren zijn de speekselklieren, de maagsapklieren, de alvleesklier en darmsapklieren. De enzymen die in deze klieren worden geproduceerd breken ieder een eigen voedingsstof af en al deze klieren, werken samen, net als de dominostenen.


Voedsel wordt eerst door de maag fijngemalen met behulp van maagsap

Je maag zit veel hoger dan je zou denken, je maag begint vlak onder de linkertepel en eindigt onder de rechter rib. Boven op de maag zit het hart en de longen, als je teveel gegeten hebt, kan het zijn, dat je moeilijker diep kan ademhalen, omdat de maag dan tegen je longen aandrukt. De ene kant van de maag is veel langer dan de andere, de maag staat als het ware een beetje scheef en dat heeft een doel: Zo kan de vloeistof uit de slokdarm direct langs de korte rechterkant van de maag stromen en bij de poort naar de dunne darm kan gaan. Eten botst gelijk tegen de langere kan van de maag. Op deze manier scheidt ons verteringszakje precies wat hij moet kneden en wat hij sneller mag doorlaten. De maag staat niet zomaar scheef, hij heeft twee kanten, elk met zijn eigen specialisme, de ene kan kan beter uit de voeten met vloeistoffen en de andere met vast voedsel. Vervolgens wordt in het bovenste gedeelte van de maag, maagsap toegevoegd aan het voedsel. Hierna komt het voedsel in het onderste deel van de maag en wordt het gekneed. fijngemalen en goed vermengd met het maagsap. Op deze manier wordt ons voedsel voorbereid op de vertering, die voor het grootste deel in de dunne darm plaatsvindt.  


Hoe de darmen het voedsel verder verteerd en voedingstoffen op gaat nemen

De laatste fase van het kleinmaken van ons voedsel gebeurt in de dunne darm. Helemaal aan het begin van de darmwand zit een gaatje, de papil (de uitgang van de galgang, wordt ook wel Vater genoemd. Hij heeft wel iets van het het speekselpuntje in de mond, maar is groter. Door de minuscule opening worden de verteringssappen op de voedselbrij gespoten. Deze verteringssappen komen van de alvleesklier en de lever, zodra we beginnen te eten. Je kunt ze vergelijken met afwasmiddelen, ze lossen vettige, eiwithoudende of suikerachtige substanties op en het vuile water spoelen we weg door de gootsteen. Dit lijkt op wat er in de darmen gebeurt. Hier worden ook nog grote eiwitten, vet of koolhydraten opgelost en ze komen daarna via de darmwand in het bloed terecht. Een stukje bloemkool is dan geen stukje bloemkool meer, maar een voedingsoplossing die uit miljarden energierijke moleculen bestaat. Er is een groot en vooral gezond oppervlak nodig om alle miljarden stukjes voedingsstoffen te kunnen opnemen, het oppervlakte is ongeveer zeven kilometer in lengte, zo is er ook altijd nog een vangnet voor het geval er in de darm ontstekingen zijn.

 Informatie lekkende darm, alvleesklier


De gevolgen voor de alvleesklier

De alvleesklier kan verzwakken als gevolg van een leven lang consumptie van suiker, koolhydraten, zetmeel en bewerkte, plantaardige oliën/vetten en andere bewerkte componenten die het lichaam niet kan verteren. Dit kan uiteindelijk leiden tot bijvoorbeeld suikerziekte. 

Symptomen

 • Abnormale dorst;
 • Suiker afscheiding in de urine


Aanverwante artikelen
 


Het functioneren alvleesklier, onderzoek

Pancreaselastase Alvleesklier onderzoek

Andere oorzaken

Pylorusstenose

Een vernauwing van de onderste maagportier (pylorus) genoemd. 
Deze maagportier is een nauwe doorgang tussen de maag en de twaalfvingerige darm. Een vernauwing van de maagportier is een zeldzame aandoening, die wordt veroorzaakt door groei (verdikking) van de spierlaag van de maagportier. De aandoening komt ook bij volwassenen voor en wordt soms ten onrechte aangezien voor maagkanker. Het is niet duidelijk waardoor een pylorusstenose wordt veroorzaakt, vaak is het al een aangeboren afwijking en kan dan al vanaf de geboorte aanwezig zijn. De verdikte spierlaag kan de maaguitgang afsluiten. Hierdoor verplaatst het voedsel zich moeilijk en vertraagd van de maag naar de t
waalfvingerige darm, lijkende op een verteringsprobleem, laat dit door een arts 

onderzoeken, door bijvoorbeeld een röntgendoorlichting.  

Advies, begeleiding of onderzoek nodig, lees dan het volgende

 • Belangrijk is om te kijken, waar komen de verteringsproblemen vandaan, als eerste kan je dan een indicatietest lekkende darm en maagslijmvliezen invullen, Klik hier, om de test te beginnenDit is nodig om basis informatie aan te leggen.  Aansluitend deze test is het mogelijk meerdere indicatie testen te ontvangen, zoals een schildklier indicatietest. Je kunt daarbij gelijk een anamnese, een vragenlijst ontvangen, die ik nodig heb om jouw situatie samen met jou grondig door te kijken, zodat we niets over het hoofd zien. Wil je de vragenlijst en de indicatie testen ontvangen? Klik dan op de volgende link, om een bericht te versturen. bericht versturen. Daarbij vraag ik ook om de onderzoek resultaten van een arts. 
 • Daarnaast vraag ik ook om de onderzoek resultaten van een arts, mits deze aanwezig zijn en is het belangrijk dat de arts tijdens de begeleiding op de hoogte blijft van wat er mogelijk gaat veranderen ( blijf altijd eerlijk en transparant ), een arts blijft altijd eindverantwoordelijk, waar je direct contact mee opneemt wanneer er klachten zijn die je niet vertrouwd, breng mij daarna ook weer op de hoogte. 
 • Als Orthomoleculair Therapeut en Voedingsdeskundige, werk ik met natuurlijke voedingsstoffen in voeding of supplement vorm, lees meer...
 • Een consult betaal je pas, wanneer jij een akkoord hebt gegeven betreffende de kosten die ik met je overleg en waar ik heel open en transparant over zal zijn, na betaling, kan de begeleiding beginnen. Open volgende link, om te kijken hoe de begeleiding zal verlopen.


 Word sponsor, om Albican te steunen

Teksten schrijven kost tijd en geld en daarom bedacht ik sponsors in de vorm van een winkelgedeelte en bedrijf sponsoring, waardoor ik ruimte krijg voor onderzoek en mijn artikelen te schrijven, bezoek de winkel en Sponsors Albican


  E-mailen
  Bellen
  Map
  Info
  LinkedIn